Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Από τη Γη στον Άρη

 Ωραία πραγματάκια συμβαίνουν (εκτός Γης)

-Η διαστημοσυσκευή/rover Perseverance της NASA, ένα κινητό πολυεργαστήριο που έχουμε στείλει στον Άρη, έχει δημιουργήσει οξυγόνο από το διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται στην ατμόσφαιρά του (πείραμα MOXIE, https://tinyurl.com/5452tpzf και https://tinyurl.com/yzxh5av6). Η μετατροπή αυτή είναι πολύ χρήσιμη και απαραίτητη σε μεγάλα διαστημικά ταξίδια, σε διαστημικές βάσεις, καθώς και στη δημιουργία συνθηκών παρόμοιων με αυτών της Γης (η διαδικασία αυτή ονομάζεται Γαιοπλασία/Terraforming - περισσότερα στο «Ταξίδι στον Κόκκινο Πλανήτη»
https://www.facebook.com/Taxidistonkokkinoplaniti
).
-Το ελικοπτεράκι/drone Ingenuity, που κάνει παρέα στο Perseverance σε απόσταση 470,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων μακριά από τη Γη, έκανε σήμερα την 3η και μεγαλύτερη πτήση του στην αραιή ατμόσφαιρα του Άρη (https://tinyurl.com/nwcaz2m8 και https://www.youtube.com/watch?v=0gQDnzpy1n4.
-Σε ένα chip πυριτίου, τόσο δα μικρό, κολλημένο στο Perseverance, ταξίδεψα και εγώ νοερά μαζί τους, όπως και σε προηγούμενες αποστολές (https://tinyurl.com/5yzxz9ca).
-Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) αναζητά αστροναύτες για τις μελλοντικές της αποστολές. Οι αιτήσεις λήγουν στις 28/5/2021 (https://tinyurl.com/56wyus8w). Όσοι/όσες διαθέτετε τα προσόντα, να κάνετε αίτηση!
«Και έτσι, η φαντασιακή επιστήμη θα δώσει τη θέση της στην ιστορία των επιστημών. Ο Άρης είναι εκεί και μας περιμένει» (https://tinyurl.com/4kccdkx7).

Το "εισιτήριό" μου για τον Άρη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου