Υγεία

     Η υγεία. Το πολυτιμότερο αγαθό. Δυστυχώς η καθημερινότητα κάνει τους ανθρώπους να την ξεχνούν και να τη θυμούνται μόνο όταν εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα. Σκεφτήκατε ποτέ πόσα περισσότερα πράγματα θα μπορούσατε να κάνετε αν η υγεία σας ήταν καλύτερη; Πόσο ευκολότερο θα ήταν να φέρετε εις πέρας τις καθημερινές σας υποχρεώσεις; Πόση περισσότερη ώρα θα μπορούσατε να κάνετε συνεχόμενα μια δραστηριότητα; Πόσα λιγότερα χρήματα θα δίνατε στους γιατρούς; Πόσο ποιοτικότερη θα ήταν η ζωή σας;
     Ακολουθούν μερικές συμβουλές πρόληψης για καλύτερη υγεία. Βέβαια, ως υγεία δεν νοείται μόνο η σωματική, αλλά και η ψυχική και πνευματική υγεία:

1. Ξεκίνα όσο είναι νωρίς. Ό,τι αλλαγές μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την υγεία σου, κάνε τις άμεσα.
2. Ενημερώσου. Μάθε τις ανάγκες σου.
3. Ενημέρωσε τους άλλους. Βοήθα και άλλους ανθρώπους να πετύχουν το ίδιο. Μίλησε στα παιδιά, στους μαθητές σου, στους φίλους σου.
4. Βάλε το σώμα σου σε κίνηση. Ξεκίνα γυμναστική ανάλογα με τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά σου. Μπορείς να επιλέξεις μια δραστηριότητα από τις πολλές που υπάρχουν ή να κάνεις κάποιο άθλημα. Ακόμα και από μία ήπια δραστηριότητα θα έχεις όφελος. Το να περπατήσεις μισή ώρα παραπάνω την ημέρα είναι κάτι παραπάνω από το τίποτα.
5. Πες ναι σε προτάσεις που περιλαμβάνουν άσκηση. Είτε είναι μια βόλτα, είτε ένα μπάνιο στη θάλασσα τους καλοκαιρινούς μήνες. Το κέρδος θα είναι μεγάλο.
6. Πρόσεχε τη διατροφή σου. Υπάρχουν τόσα άρθρα για τη διατροφή που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της ζωής του. Το πιο βασικό είναι να μην κάνεις υπερβολές και να μην τρως μεγάλες ποσότητες αργά το βράδυ.
7. Πίνε νερό. Αρκετό. Λίγο παραπάνω από ότι αισθάνεσαι ότι έχεις ανάγκη.
8. Καιρός να κοιτάξεις και τη ψυχική σου υγεία. Συζήτησε με φίλους αυτά που σε απασχολούν (ή με έναν ειδικό αν είναι πιο σοβαρά). Πήγαινε μια βόλτα, άκουσε μουσική, κάνε δραστηριότητες που σε χαλαρώνουν και βοηθούν να ξεπερνάς τις εντάσεις της ημέρας. Αρκεί να μην προσπαθήσεις να διορθώσεις ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα άλλο πρόβλημα! Αυτό είναι νόμος. Για παράδειγμα, μην προσπαθήσεις να ξεπεράσεις ένα πρόβλημα ρίχνοντάς το στο φαγητό και βάλεις δέκα κιλά. Είναι γεγονός, πάντως, ότι πολλά από τα ψυχικά προβλήματα ξεκινούν από τα σωματικά προβλήματα και το αντίστροφο.
9. Κόψε το κάπνισμα και απέφυγε τους χώρους με καπνό.
10. Απέφυγε την παρατεταμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου και άλλων συσκευών που εκπέμπουν επικίνδυνες ακτινοβολίες.
11. Ο Ήλιος είναι ευεργετικός, μέχρι ενός σημείου, αλλά η συνεχής έκθεση σε αυτόν μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στο δέρμα. Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις.
12. Μην κάνεις υπερβολές στη γυμναστική και στη διατροφή. Μην αγνοείς τα σημάδια της υπερβολικής κόπωσης, της έλλειψης ύπνου και της κακής διατροφής.
13. Κάνε υπομονή. Δεν γίνεται να αποκτήσεις άψογη υγεία σε μία ημέρα. Αν θέλεις να χάσεις κιλά καλύτερα να το κάνεις σταθερά και σε βάθος χρόνου παρά γρήγορα και με πολλές στερήσεις. 
14. Προσπάθησε να κάνεις τον δικό σου τρόπο ζωής έναν υγιεινό τρόπο ζωής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου