Περιβάλλον

     Το περιβάλλον είναι ο χώρος που περιβάλλει κάποιο αντικείμενο. Στην καθομιλουμένη ως περιβάλλον νοούμε το φυσικό περιβάλλον, τον φυσικό κόσμο, τα άβια αντικείμενα, τα έμβια όντα και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις. Το περιβάλλον είναι η βασική πηγή αγαθών αλλά και γνώσεων και εμπειριών που μπορεί να συλλέξει ο άνθρωπος. Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της δραστηριότητας του ανθρώπου το περιβάλλον υποβαθμίζεται με ταχείς ρυθμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ποιότητα και η ποσότητα των αγαθών που μπορούμε να συλλέξουμε από τη φύση, αλλά και να υποβαθμίζεται η γνώση, η εμπειρία και η αισθητική που θα μπορούσε να μας προσφέρει το περιβάλλον.

     Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ΚΔΒΜΠΑ (Κέντρα Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία) - τα πρώην ΚΠΕ  (Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) που υλοποιούν προγράμματα για εκπαιδευτικούς, μαθητές και ενηλίκους. Λίστα με το ΚΔΒΜΠΑ και τις ιστοσελίδες τους μπορείτε να βρείτε εδώ:

     Στα πλαίσια επιμόρφωσης του ΚΔΒΜΠΑ Μαρώνειας δημιούργησα τα παρακάτω βιντεάκια:
-Μια διαφορετική ματιά στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με φωτογραφίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας:

-Μαθαίνω για το περιβάλλον μέσα από το παιχνίδι:

-Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού:

-Εξόρμηση στο Νέο Σιδηροχώρι Ροδόπης:

    Από το αποθετήριο σχολικών προγραμμάτων της ΔΔΕ Ηρακλείου (http://dide.ira.sch.gr/sxoldra/s/index.php/apothetirio-programmaton):
-Η λίμνη Ζαρού: αναζητώντας την αειφορία
 https://drive.google.com/file/d/0B3rvh3DEcsKqUDVUa29nUlozUGc/view
-Το νερό μας:
https://drive.google.com/file/d/0B3rvh3DEcsKqZFRWWVcxUGthdU0/view

Συμμετοχή στην Ημέρα Επαναχρησιμοποίησης του ΚΠΕ Βάμου:
http://anakyklososte.blogspot.com/2018/12/1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου