Connect: Οικολογική αποκατάσταση - Rewilding

-Τα σχολικά έτη 2020-2021, 2021-2022 και 2022-2023 συμμετείχα στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό/ερευνητικό πρόγραμμα HORIZON2020 με τίτλο CONNECT (δράση: οικολογική αποκατάσταση, επανεισαγωγή ζώων στην Ελλάδα - rewilding) (https://www.connect-science.net/el/ https://www.facebook.com/connecth2020). Αφού δημιουργήσαμε υλικό που στηρίχτηκε στο μοντέλο "Νοιάζομαι-Μαθαίνω-Δρω" και τις επιστήμες STEM, το εφαρμόσαμε σε σχολεία της Κρήτης. Στο σχολείο μας (1ο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου) το πρώτο έτος εφαρμογής μελετήθηκε η περίπτωση του γυπαετού (Gypaetus barbatus barbatus) που απειλείται με εξαφάνιση (στην Ελλάδα απομένουν περίπου 10 ζευγάρια – όλα ζούνε στην Κρήτη).

-Στα πλαίσια του προγράμματος δημιουργήθηκε χάρτης στο ArcGIS όπου αποτυπώνεται ο αριθμός των ζευγαριών γυπαετών ανά χώρα (όπου υπάρχουν στοιχεία).

-Για τη διάχυση των αποτελεσμάτων δημιουργήθηκε αφίσα που αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου και όλο το υλικό αναρτήθηκε στη σελίδα του σχολείου στο Facebook (https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2923261814563821&type=3) και στην πλατφόρμα του προγράμματος (εδώ https://tinyurl.com/s7sm534z και εδώ https://connect-eu.exus.co.uk).


-Συμμετείχα στην ομάδα έργου που παρουσίασε σχετική εργασία (paper) με τίτλο "Science teachers and researchers as a community for adapting, designing and implementing open schooling for sustainable development" στις 26/8/2021 στο διεθνές συνέδριο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εκπαίδευση: "8th LSME International Research Conference on Sustainable Development and Education (https://tinyurl.com/46avcfcv, σελίδα 146 των πρακτικών του συνεδρίου: https://tinyurl.com/2vuyr6rp και στη σελίδα 242 του τόμου ερευνητικών εργασιών με την εργασία (paper) "SWOT analysis on professional community of learning implemending open schooling for sustainable development": https://tinyurl.com/ych68cep).

 -Το πρόγραμμα συμμετείχε με αφίσα στην εκδήλωση παρουσίασης ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, στις 15/10/2021 στο δημαρχείο Ηρακλείου, όπου συγκεντρώθηκαν σχολικά είδη για τους σεισμοπαθείς.

 

Χάρτης που φτιάξαμε στο ArcGIS που αποτυπώνει τον πληθυσμό των γυπαετών (Gypaetus barbatus barbatus) ανά χώρα (όπου υπάρχουν στοιχεία).

 

Η αφίσα του δημιουργήσαμε για το πρόγραμμα για το 1ο έτος εφαρμογής.
 

Ανάρτηση στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου.
 

Ανάρτηση στη σελίδα του σχολείου στο Facebook.


Συμμετοχή στην ημέρα παρουσίασης ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΠΔΕ Κρήτης.

https://www.connect-science.net/blog/connect-marked-presence-at-the-european-programs-fair-in-crete/

https://www.connect-science.net/scientific/rewilding-greece-mapping-the-population-of-gypaetus-barbatus-barbatus/


-Το σχολικό έτος 2021-2022, εκτός από την εφαρμογή στο σχολείο, συμμετείχα  υποστηρικτικά (ως coach) για τους νέους συναδέλφους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. 

Ευχαριστούμε την Δρ. Ιάσμη Στάθη, βιολόγο από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, για την πολύτιμη βοήθειά της.

 


Χάρτης με τους πληθυσμούς λύγκα στην Ευρώπη (κατά προσέγγιση, όπου υπάρχουν στοιχεία)



Αφίσα του προγράμματος το 2ο έτος εφαρμογής.

 
 
Ανάρτηση στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου
 
 

Ανάρτηση στη σελίδα του σχολείου στο Facebook


-Στις 13-14/9/2022 συμμετείχα στην 4η Συνάντηση της Ολομέλειας του Ερευνητικού/Επιστημονικού Έργου CONNECT (4th CONNECT Plenary Meeting) που διεξήχθη στην Αθήνα, με συμμετοχή των εταίρων του προγράμματος από τις χώρες συμμετοχής. Εκεί συζητήθηκε η πορεία του προγράμματος και οργανώθηκαν τα επόμενα βήματα:

4th CONNECT Plenary Meeting

4th CONNECT Plenary Meeting

4th CONNECT Plenary Meeting

4th CONNECT Plenary Meeting

4th CONNECT Plenary Meeting


 -Το πρόγραμμα συμμετείχε με αφίσα στην εκδήλωση παρουσίασης ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, στις 14/10/2022 στην πλατεία Ελευθερίας.


Συμμετοχή στην ημέρα παρουσίασης ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΠΔΕ Κρήτης.


Συμμετοχή στην ημέρα παρουσίασης ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΠΔΕ Κρήτης.

  - Η εφαρμογή έχει ανέβει σε πλατφόρμα καλών πρακτικών εδώ: https://www.connect-science.net/el/scientific/sta-vimata-tou-lygka/ 

 -Η εφαρμογή στο σχολείο μας έχει λάβει βραβείο καλής πρακτικής "CONNECT-SCIENCE.NET Best Practice Award" και για τα 3 σχολικά έτη εφαρμογής και έχει οδηγήσει σε διάκριση με την απονομή ετικέτας STEM School Label από την πλατφόρμα Scientix και το δίκτυο European Schoolnet: http://tinyurl.com/yp9mje3m

Εδώ η ανακοίνωση για την ετικέτα: https://tinyurl.com/4zt3k8uu

-Το σχολικό έτος 2022-2023 έγινε εφαρμογή στο σχολείο για την περίπτωση του κάστορα. 

Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη βιολόγο Δρ.Ιάσμη Στάθη, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, την οποία ευχαριστούμε πολύ για τη συμβολή της τα τρία χρόνια εφαρμογής του προγράμματος:

Επικοινωνία των μαθητών με την Δρ.Ιάσμη Στάθη

Ως παραδοτέο, φτιάξαμε τον χάρτη στο ArcGIS με τον πληθυσμό των καστόρων ανά χώρα (εδώ: https://arcg.is/0qTf852). Οι εικόνες από την εφαρμογή έχουν ανέβει στην πλατφόρμα του έργου: https://connect-eu.exus.co.uk 

και αναλυτικά το έργο στην πλατφόρμα: https://www.connect-science.net/el/scientific/stous-ygrotopous-tou-kastora/

Παράλληλα, βοήθησα ως coach τους νέους συναδέλφους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και βοήθησα ένα δημοτικό σχολείο στην πραγματοποίηση πεζοπορίας στη φύση. 

Χάρτης που φτιάξαμε στο ArcGIS που αποτυπώνει τον πληθυσμό των καστόρων (Castor Fiver) ανά χώρα (όπου υπάρχουν στοιχεία).



Επίσης, φτιάξαμε την αφίσα του προγράμματος:

Η αφίσα του προγράμματος



Ανάρτηση στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου


-Στις 17-19 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε το μαθητικό συνέδριο παρουσίασης του προγράμματος CONNECT από την ΠΔΕ Κρήτης (https://connect.pdekritis.gr/studentconference2023gr/) όπου τα σχολεία παρουσίασαν τις δράσεις τους. Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εργαστήριο από την υπεύθυνη Alexandra Okada με σκοπό την ανάδειξη του προγράμματος και τη συγγραφή ερευνητικών εργασιών.

Από το εργαστήριο της Alexandra Okada


Από τις παρουσιάσεις των σχολείων



Οι υπεύθυνοι του προγράμματος Alexandra Okada και Γεώργιος Πανσεληνάς





Κάποιες από τις δημιουργίες των μαθητών






-Στις 6 και 7 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη το τελικό συνέδριο "CONNECT International Conference on Open Schooling" όπου συμμετείχαν συντονιστές, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Εκεί παρουσιάσαμε με τους συναδέλφους Εμμανουήλ Γεωργουλάκη και Ελένη Κορακάκη ένα workshop (εργαστήριο) με τίτλο "Ecosystem stability using OS methodology".

Η 1η ημέρα του συνεδρίου είναι διαθέσιμη εδώ: 
Η 2η ημέρα του συνεδρίου είναι διαθέσιμη εδώ:



Με την ομάδα που παρουσιάσαμε το workshop

Κατά τη διάρκεια του workshop

Μικρές απονομές ως επιπλέον κίνητρο για προσπάθεια

Χρήση ψηφιακών εφαρμογών

Με τους συνεργάτες από την Ελλάδα: Η παιδαγωγική ομάδα του Connect, εκπαιδευτικοί, coaches, επιστήμονες, συνοδοί, ο συντονιστής, Γεώργιος Πανσεληνάς, και ο Περιφερειακός Διευθυντής ΠΔΕ Κρήτης, Εμμανουήλ Καρτσωνάκης. 

Η ερευνητική εργασία έχει δημοσιευτεί στο βιβλίο πρακτικών του συνεδρίου:  http://tinyurl.com/ynz7bdtm 
http://tinyurl.com/3u52dnj3 στη σελίδα 50

-Τέλος, ήμουν μεταξύ των εκπαιδευτικών και επιστημόνων που βραβεύτηκαν με αριστείο για τη συνεισφορά τους στο πρόγραμμα CONNECT και τη συμβολή τους στην Ανοικτή Εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο (οι βραβεύσεις ξεκινούν στο video της 2ης ημέρας στο 7:17:03).


Απονομές αριστείων στο κλείσιμο του συνεδρίου



Το υλικό παραμένει διαθέσιμο στην πλατφόρμα του προγράμματος για εφαρμογή και όλες οι ερευνητικές εργασίες (papers) στις σελίδες των συνεδρίων. Συνεισφέραμε ώστε η εκπαίδευση να γίνει καλύτερη, να έχει στόχο τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος και να είναι ανοικτή για όλους. Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου