Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Καλύτερα φθαρμένο, παρά αχρησιμοποίητο.

Η πρώτη "απώλεια" για φέτος στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών είναι το πρoσομοίωμα του διαφράγματος από το ανθρώπινο πρόπλασμα. Ένα κομμάτι που όντως μπαίνει δύσκολα και σφηνώνει κάτω από τα πνευμόνια. Καλύτερα, όμως, ένα εργαστήριο με κάποιες φυσιολογικές φθορές από τους μαθητές, παρά ένα αλώβητο εργαστήριο χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, ίσως μόνο για επίδειξη από τον εκπαιδευτικό.


Το φθαρμένο διάφραγμα από το ανθρώπινο πρόπλασμα


Συναρμολογώντας το ανθρώπινο πρόπλασμα



Το εργαστήριο Φυσικών Επιστημών λειτουργεί για πρώτη φορά φέτος στο 1ο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου, και μετά το στήσιμό του τον Μάιο-Ιούνιο του 2022 είχα τη χαρά να ξεναγήσω συναδέλφους, επισκέπτες και παιδιά μας που βρέθηκαν εκεί. Αυτή τη σχολική χρονιά ξεκίνησαν τα εισαγωγικά εργαστήρια ώστε οι μαθητές να εξοικειωθούν με τους κανόνες του εργαστηρίου, τον πειραματισμό και τη συνεργασία σε ομάδες. Ένας επιπλέον στόχος είναι να δημιουργηθεί μία βάση με εικόνες των πειραμάτων ανά μάθημα (εδώ: https://tinyurl.com/mn7www48). Μακάρι να είναι ευνοϊκές οι συνθήκες, να βγει άνετα η ύλη που πιέζει (και η τράπεζα θεμάτων στην ΄Α και στη ΄Β τάξη) και φυσικά να υπάρχει ο αντίστοιχος σεβασμός στον χώρο και τη διαδικασία από τους μαθητές, ώστε να χρησιμοποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο. Οι μαθητές το επιζητούν με χαρά και ανυπομονησία, και πολλοί μεταφέρουν ότι μπαίνουν σε αντίστοιχο εργαστήριο για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, και αυτό για λίγες φορές, ή για πρώτη φορά.

Παράλληλα, μπορεί να γίνει η χρήση της δωρεάν εφαρμογής phyphox για κινητά (είμαι εθελοντικά επιμορφωτής στα σεμινάρια του eTwinning, στη χρήση των κινητών τηλεφώνων και των tablets στη διδασκαλία μαθημάτων) όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μετρήσεις και πειράματα. Επίσης, με την ενίσχυση των αιθουσών με βιντεοπροβολείς και laptop, μπορεί να γίνει ένα εμπλουτισμένο μάθημα με χρήση προσομοιώσεων (π.χ. Phet), του φωτόδεντρου, των διαδραστικών βιβλίων, διαφόρων παρουσιάσεων και videos, και πολλών άλλων δυνατοτήτων που προσφέρονται. Το σχολείο έχει μπει σε μια νέα εποχή μετά τον καταστρεπτικό σεισμό στις 27/9/2021 και της πανδημίας των τελευταίων ετών, και παρά τις όποιες δυσκολίες πρέπει να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου