CERN

 Επιμόρφωση στο CERN

Το διάστημα 27-20/8/2023 είχα τη μεγάλη χαρά να συμμετέχω σε επιμόρφωση για εκπαιδευτικούς στο CERN (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Πυρηνική Έρευνα, δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας) μετά από αίτηση με επιλογή (μέσω της φυσικού Ευγενίας Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη, υπεύθυνης Science on Stage - Greece), με συμμετοχή 35 εκπαιδευτικών, κατά κύριο λόγο Φυσικών και άλλων συναφών ειδικοτήτων. Η διαμονή έγινε σε δωμάτια στις εγκαταστάσεις του CERN, ενώ η διατροφή εντός του CERN και ένα γεύμα εκτός του CERN ήταν χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Τα υπόλοιπα έξοδα μετάβασης-επιστροφής από την Ελλάδα, μετακινήσεις-διατροφή-διαμονή κτλ. εκτός CERN ήταν δικά μας. Ωστόσο, ήταν μια εμπειρία ζωής που άξιζε με το παραπάνω. Εκτός από τα σεμινάρια στο CERN είχαμε χρόνο για περιηγήσεις στην πόλη της Γενεύης, όπου προσωπικά μετέβηκα αναγκαστικά μία ημέρα πιο μπροστά για να είμαι στην ώρα μου κατά την έναρξη της επιμόρφωσης. Βασικοί οικοδεσπότες μας ήταν ο Jeff Weiner (Teachers Programmes Manager, CERN) και η Παναγιώτα Χατζηδάκη (πανεπιστήμιο Lund). Το πρόγραμμα επιμόρφωσης περιλάμβανε τα εξής:

-Εισαγωγή στο CERN (Εμμανουήλ Τσεσμελής, CERN)

-Εργαστήριο Arduino (Ανδρομάχη Τσίρου, ΕΚΠΑ)

-Εισαγωγή στη Σωματιδιακή Φυσική (Κώστας Φούντας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)

-Εισαγωγή στη Φυσική Ανιχνευτών (Χρυσόστομος Βαλδεράνης, Πανεπιστήμιο Ludwig Miaximilians)

-Εισαγωγή στα Ηλεκτρονικά (Κώστας Κλουκίνας, CERN)

-Εργαστήριο Θαλάμου Νεφών - Cloud Chamber Workshop, όπου ανιχνεύσαμε σωματίδια υποβάθρου με απλά υλικά (Γιώτα Χατζηδάκη, πανεπιστήμιο Lund)

-Επίσκεψη στο εργοστάσιο παραγωγής αντιύλης - Antimatter Factory (Ραχήλ Μαρία Αβραμίδου, ΕΜΠ)

-Επίσκεψη στο Κέντρο Δεδομένων - Data Center (Ραχήλ Μαρία Αβραμίδου, ΕΜΠ)

-Εισαγωγή στους Επιταχυντές Σωματιδίων (Ηλίας Ευθυμιόπουλος, CERN)

-Εισαγωγή στην Πληροφορική (Ιωάννης Αποστολάκης, CERN)

-Μεταφορά γνώσης στο CERN (Νικόλαος Ζιώγας, CERN)

-Επίσκεψη στο Συγχροκύκλοτρο (Χρυσόστομος Βαλδεράνης, Πανεπιστήμιο Ludwig Miaximilians)

-Επίσκεψη στο κέντρο ελέγχου του πειράματος ATLAS (Ραχήλ Μαρία Αβραμίδου, ΕΜΠ)

-Εργαστήρια ALICE - ALICE masterclass, όπου επεξεργαστήκαμε δεδομένα συγκρούσεων και ταυτοποιήσαμε σωματίδια (Παναγιώτα Χατζηδάκη, πανεπιστήμιο Lund και Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, Πανεπιστήμιο INFN)

-Εργαστήριο του ιδρύματος Perimeter Institute για την Κλιματική Αλλαγή και την αναπαράσταση ύπαρξης Σκοτεινής Ύλης και Σκοτεινής Ενέργειας (Laura Pankratz και Olga Michalopoylos, Perimeter Institute)

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες που είναι δύσκολο βέβαια να αποτυπώσουν το μεγαλείο του CERN, το αποτέλεσμα συνεργασίας ανθρώπων από πολλές χώρες, την εξέλιξη της τεχνολογίας και των εφαρμογών που έχουν κάνει καλύτερη τη ζωή μας (διαδίκτυο, μαγνητική τομογραφία κτλ.) και βέβαια την εξέλιξη της επιστήμης που δίνει απαντήσεις και εισέρχεται στα άδυτα του σύμπαντος.


Στη Γενεύη, όμορφη και περιποιημένη πόλη



Χάρτης του CERN και του μεγάλου επιταχυντή



Χάρτης του CERN



Διαφάνεια από τα σεμινάρια σχετικά με τη δομή της ύλης



Διαφάνεια από τα σεμινάρια σχετικά με το κόστος λειτουργίας του CERN



Διαφάνεια από τα σεμινάρια σχετικά με τους ανιχνευτές σωματιδίων



"Wandering the immeasurable"



Στο εργοστάσιο παραγωγής αντιύλης



Στο Data Center όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα



Εργαστήριο ανίχνευσης σωματιδίων με απλά υλικά



Διαφάνεια από τα σεμινάρια σχετικά με τη λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων LHC



Εργαστήριο ταυτοποίησης σωματιδίων από δεδομένα του ανιχνευτή ALICE



Το πρώτο συγχροκύκλοτρο του CERN



To Globe στο CERN που είναι ανοικτό για επισκέπτες



Απεικόνιση του ανιχνευτή ATLAS με Lego!


Το κέντρο ελέγχου και παρακολούθησης του πειράματος ATLAS



Εφαρμογή σε απεικονιστικές μεθόδους μεγάλης ευκρίνειας τριών διαστάσεων. Η έρευνα στο CERN κάνει καλύτερο τον κόσμο μας.



Από το εργαστήριο κλιματικής αλλαγής



Βεβαιώσεις και διάφορα αναμνηστικά από την Παναγιώτα Χατζηδάκη και τον Jeff Weiner που ήταν βασικοί μας οικοδεσπότες-επιμορφωτές. Φωτογραφία: Μαρία Κατσιούρα



Μερικά από τα αναμνηστικά. Στο σπίτι έγινε το πρώτο μάθημα!


Ένα ταξίδι ζωής ήταν όνειρο και έγινε πραγματικότητα. Επόμενο βήμα είναι η διάχυση της γνώσης και της εμπειρίας στους μαθητές του σχολείου, στους εκπαιδευτικούς και σε κάθε ενδιαφερόμενο!


Επιμορφωτική - ενημερωτική εκδήλωση για το CERN στο 1ο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου

Την Παρασκευή 15/12/2023 διοργάνωσα επιμορφωτική - ενημερωτική εκδήλωση στο 1ο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου για το ερευνητικό κέντρο CERN και τη συμβολή του στην Επιστήμη και στην καθημερινότητα. Προηγήθηκαν δύο ζωντανές συνδέσεις στο σχολείο τον Δεκέμβριο με τις ερευνήτριες Ραχήλ Μαρία Αβραμίδου και Δέσποινα Χατζηφωτιάδου που μας ξενάγησαν στους ανιχνευτές ATLAS και ALICE αντιστοίχως, που βρίσκονται 100 μέτρα κάτω από τη Γη, και παρακολούθησαν μαθητές και καθηγητές του σχολείου. Έτσι, μεταφέρθηκε στη σχολική κοινότητα μία πληρέστερη εικόνα από το σημαντικότερο ερευνητικό κέντρο Φυσικής του κόσμου,  το οποίο εκτός από τη συμβολή του στην Επιστήμη και στην εξήγηση της δομής και της λειτουργίας του σύμπαντος, έχει συμβάλει και σε πολλές εφαρμογές της καθημερινότητας που έχουν κάνει τη ζωή μας καλύτερη, όπως είναι το διαδίκτυο (internet), η μαγνητική τομογραφία κ.ά.

                                Στιγμιότυπο από τις διαδικτυακές ξεναγήσεις στο CERN

Από την επιμορφωτική-ενημερωτική εκδήλωση στο 1ο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου

Από την επιμορφωτική-ενημερωτική εκδήλωση στο 1ο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου



Και η δημοσίευση στην ιστοσελίδα του σχολείου: https://tinyurl.com/4mxwede5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου